Marjolijnr » Specials » Patisserie
"Kennis spreekt, maar wijsheid luistert" Jimi Hendrix

Gebak en banket

Gebak en banket Patisserie, letterlijk een bakkerij die vooral zoet gebak verkoopt. Maar een patisserie verwerkt ook brood en banket en kan ook nog een lunchroom zijn waar je een lekker kopje koffie met gebak kunt krijgen

Patisserie

is een verzamelnaam voor brood, banket en zoet gebak. Deze heerlijkheden kan je bij de meeste bakkers wel krijgen, maar toch is niet elke bakker een patisserie. Een patisserie is eigenlijk de speciaalzaak onder de bakkers. Vaak vind je hier ook de meest prachtige chocoladekunstwerken en zoete lekkernijen. Iemand die een opleiding tot patissier heeft gevolgd zal ook eerder bij een "echte" patisserie gaan werken dan bij een banketbakker. De banketbakker is breed georiënteerd en de patissier heeft veel kennis in de diepte.
De patissier vinden we ook terug in de (grotere) keukens in bijvoorbeeld hotels of restaurants. Daar zijn zij verantwoordelijk voor de nagerechten, zoete sauzen en vooral bakkerijwerkzaamheden.

Vakspecialist

Een patissier dient een MBO opleiding te volgen en mag gerust een vakspecialist op zijn werkgebied genoemd worden! Ze bedenken, ontwerpen en maken hun eigen zoetigheden. Die doen ze vanuit de kennis die ze hebben over de producten waar ze mee werken. Ook zijn ze opgeleid in veel verschillende en speciale bereidingstechnieken om al dat moois te kunnen maken.
Je kan deze kunstenaar tegen komen in de patisserie zelf, maar ook menige bruiloftstaart, verjaardagstaart of bonbon, is vaak door een patissier gemaakt! Zelf ook kriebels gekregen? Probeer het eens uit met één van de recepten!
Makkelijke recepten voor het bakken van koekjes

Makkelijke recepten voor het bakken van koekjes

Het bakken van je eigen koekjes is niet alleen ontzettend leuk - én lekker - om te doen maar biedt je tevens de mogelijkheid om de ingrediënten naar eigen smaak en inzicht aan te passen waardoor je me…
Bloem, meel en gist; de verschillen en het gebruik

Bloem, meel en gist; de verschillen en het gebruik

Bloem, meel en gist. Drie veel gebruikte producten in elke keuken. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen bloem en meel? En wanneer gebruik je gist? Zie jij ook door al het bloem en meel het bos…
Italiaanse keuken: Recepten voor Italiaanse nagerechten

Italiaanse keuken: Recepten voor Italiaanse nagerechten

Bella Italia! Het land van zon, zee en heerlijk eten. Het koken zit de Italianen in het bloed en met een keuken die per regio verschilt is er voor iedereen wel een recept naar zijn of haar smaak te vi…
Cake & gebak: als tussendoortje of als indrukwekkend dessert

Cake & gebak: als tussendoortje of als indrukwekkend dessert

Het serveren van cake, gebak en andere zoetigheden is iets wat men vaak alleen doet bij feestelijke gelegenheden of als er iemand te gast is. Maar waarom zou je niet eens wat vaker de keuken induiken…
Recepten voor simpele desserts en indrukwekkende nagerechten

Recepten voor simpele desserts en indrukwekkende nagerechten

Voor veel mensen is het laatste deel van de maaltijd - het dessert - het hoogtepunt van de maaltijd en of je nu een sjiek diner geeft of gewoon met het gezin eet, het serveren van een nagerecht is een…
Gepubliceerd door Marjolijnr op 22-03-2014, laatst gewijzigd op 03-03-2017. Het auteursrecht van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: La-fontaine / Pixabay
  • http://www.encyclo.nl/begrip/patisserie
  • http://www.roc.nl/default.php?fr=details&id=8601
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_rangen_in_de_keuken
  • http://allesoverpatisserie.nl/
Schrijf mee!