Gebak en banket
Patisserie, letterlijk een bakkerij die vooral zoet gebak verkoopt. Maar een patisserie verwerkt ook brood en banket en kan ook nog een lunchroom zijn waar je een lekker kopje koffie met gebak kunt krijgen
Patisserie
is een verzamelnaam voor brood, banket en zoet gebak. Deze heerlijkheden kan je bij de meeste bakkers wel krijgen, maar toch is niet elke bakker een patisserie. Een patisserie is eigenlijk de speciaalzaak onder de bakkers. Vaak vind je hier ook de meest prachtige chocoladekunstwerken en zoete lekkernijen. Iemand die een opleiding tot patissier heeft gevolgd zal ook eerder bij een "echte" patisserie gaan werken dan bij een banketbakker. De banketbakker is breed georiënteerd en de patissier heeft veel kennis in de diepte.
De patissier vinden we ook terug in de (grotere) keukens in bijvoorbeeld hotels of restaurants. Daar zijn zij verantwoordelijk voor de nagerechten, zoete sauzen en vooral bakkerijwerkzaamheden.
Vakspecialist
Een patissier dient een MBO opleiding te volgen en mag gerust een vakspecialist op zijn werkgebied genoemd worden! Ze bedenken, ontwerpen en maken hun eigen zoetigheden. Die doen ze vanuit de kennis die ze hebben over de producten waar ze mee werken. Ook zijn ze opgeleid in veel verschillende en speciale bereidingstechnieken om al dat moois te kunnen maken.
Je kan deze kunstenaar tegen komen in de patisserie zelf, maar ook menige bruiloftstaart, verjaardagstaart of bonbon, is vaak door een patissier gemaakt! Zelf ook kriebels gekregen? Probeer het eens uit met één van de recepten!