Een rondreis door de Italiaanse keuken
Italië; een prachtig land in Zuid-Europa met de overbekende vorm van een laars. Het land is in totaal 300.000 km² groot en heeft een inwoneraantal van 61.482.297 (2013). Italië is niet alleen een prachtig land vanwege zijn natuur en klimaat maar ook vanwege de Italiaanse keuken. Italianen hebben eten bijna tot een kunstvorm verheven en overal ter wereld kan je pizza of pasta krijgen!
Pellegrino Artusi; grondlegger van de Italiaanse keuken en schrijver van "La scienza in Cucina e l'arte de Mangiare Bene" (vertaald: "de wetenschap in de keuken en de kunst om goed te eten") Zijn huishoudster bedacht het recept Panettone Marietta /
Bron: Biografieonline.it De Italiaanse keuken
De Italiaanse keuken is zeer gevarieerd en gebruikt vooral verse seizoens- en streekproducten. Er wordt veel zorg aan de ingrediënten besteed en 'wat je ziet is, wat je proeft!'. De recepten worden in Italië vooral van moeder op dochter overgedragen en daarom zijn er ook zo veel verschillende variaties op de bekende recepten zoals Tiramisu. Aangezien de huisvrouw niet veel tijd had om in de keuken te staan werd er vooral gekozen voor smaakvolle ingrediënten die niet te veel opsmuk meer nodig hadden. Dit zie je ook terug in de recepten.
De Mediterrane keuken
De kookkunsten en -stijlen van de landen ronden het Middellandse Zeegebied staan bekend onder de naam Mediterrane keuken. De keukens van onder andere Italië, Spanje, Griekenland, Portugal en het zuiden van Frankrijk worden gerekend tot de Mediterrane keuken. Vooral het gebruik van pure ingrediënten in de Italiaanse keuken is afgeleid van de Mediterrane keuken.
Eetgewoonten
Een Italiaans diner verschilt nogal van dat bij ons. Het diner begint met een
antipasti; dit is een koud voorgerechtje en is bedoeld om de eetlust op te wekken. Na de antipasti krijg je
primi, wederom een klein voorgerechtje, maar dan warm. Vervolgens komt de
secondi (hoofdgerecht); de secondi kan bestaan uit vlees of vis vaak geserveerd met groente, salade en/of pasta en andere deegproducten. Ook een pizza wordt gezien als een secondi. Vervolgens krijg je de
dolci, het dessert. Deze bestaat uit zoetigheid en koffie met een Italiaans likeurtje.