Marjolijnr » Specials » Italiaanse keuken

Een rondreis door de Italiaanse keuken

Een rondreis door de Italiaanse keuken Italië; een prachtig land in Zuid-Europa met de overbekende vorm van een laars. Het land is in totaal 300.000 km² groot en heeft een inwoneraantal van 61.482.297 (2013). Italië is niet alleen een prachtig land vanwege zijn natuur en klimaat maar ook vanwege de Italiaanse keuken. Italianen hebben eten bijna tot een kunstvorm verheven en overal ter wereld kan je pizza of pasta krijgen!
Pellegrino Artusi; grondlegger van de Italiaanse keuken en schrijver van "La scienza in Cucina e l'arte de Mangiare Bene" (vertaald: "de wetenschap in de keuken en de kunst om goed te eten") Zijn huishoudster bedacht het recept Panettone Marietta  / Bron: Biografieonline.itPellegrino Artusi; grondlegger van de Italiaanse keuken en schrijver van "La scienza in Cucina e l'arte de Mangiare Bene" (vertaald: "de wetenschap in de keuken en de kunst om goed te eten") Zijn huishoudster bedacht het recept Panettone Marietta / Bron: Biografieonline.it

De Italiaanse keuken

De Italiaanse keuken is zeer gevarieerd en gebruikt vooral verse seizoens- en streekproducten. Er wordt veel zorg aan de ingrediënten besteed en 'wat je ziet is, wat je proeft!'. De recepten worden in Italië vooral van moeder op dochter overgedragen en daarom zijn er ook zo veel verschillende variaties op de bekende recepten zoals Tiramisu. Aangezien de huisvrouw niet veel tijd had om in de keuken te staan werd er vooral gekozen voor smaakvolle ingrediënten die niet te veel opsmuk meer nodig hadden. Dit zie je ook terug in de recepten.

De Mediterrane keuken

De kookkunsten en -stijlen van de landen ronden het Middellandse Zeegebied staan bekend onder de naam Mediterrane keuken. De keukens van onder andere Italië, Spanje, Griekenland, Portugal en het zuiden van Frankrijk worden gerekend tot de Mediterrane keuken. Vooral het gebruik van pure ingrediënten in de Italiaanse keuken is afgeleid van de Mediterrane keuken.

Eetgewoonten

Een Italiaans diner verschilt nogal van dat bij ons. Het diner begint met een antipasti; dit is een koud voorgerechtje en is bedoeld om de eetlust op te wekken. Na de antipasti krijg je primi, wederom een klein voorgerechtje, maar dan warm. Vervolgens komt de secondi (hoofdgerecht); de secondi kan bestaan uit vlees of vis vaak geserveerd met groente, salade en/of pasta en andere deegproducten. Ook een pizza wordt gezien als een secondi. Vervolgens krijg je de dolci, het dessert. Deze bestaat uit zoetigheid en koffie met een Italiaans likeurtje.
Italiaanse keuken: Het maken van pizza en pasta

Italiaanse keuken: Het maken van pizza en pasta

Als je aan Italië denkt denk je automatisch aan Italiaanse pizza en pasta's, maar om een goede Italiaanse maaltijd te krijgen hoef je niet naar een Italiaans restaurant. Doordat de Italiaanse keuken b…
Italiaanse keuken: Recepten voor Italiaanse hoofdgerechten

Italiaanse keuken: Recepten voor Italiaanse hoofdgerechten

De Italiaanse keuken is zeer omvangrijk en omvat naast vele recepten van het vaste land ook vele recepten van de Italiaanse schiereilanden. De Italiaanse keuken verschilt hierdoor per regio waarbij er…
Italiaanse keuken: Recepten voor Italiaanse voorgerechten

Italiaanse keuken: Recepten voor Italiaanse voorgerechten

De Italiaanse keuken omvat een veelvoud aan recepten waarbij iedere regio, stad of familie zijn eigen variant(en) heeft. Dat eten voor de Italianen niet alleen een manier is om hun honger te stillen b…
Italiaanse keuken: Recepten voor Italiaanse bijgerechten

Italiaanse keuken: Recepten voor Italiaanse bijgerechten

Eten is voor de Italianen niet alleen een manier om de honger te stillen maar tevens een zeer belangrijke sociale gebeurtenis waar ruimschoots de tijd voor wordt genomen. Onder het genot van diverse h…
Italiaanse keuken: Recepten voor Italiaanse nagerechten

Italiaanse keuken: Recepten voor Italiaanse nagerechten

Bella Italia! Het land van zon, zee en heerlijk eten. Het koken zit de Italianen in het bloed en met een keuken die per regio verschilt is er voor iedereen wel een recept naar zijn of haar smaak te vi…
Gepubliceerd door Marjolijnr op 20-03-2014, laatst gewijzigd op 31-03-2018. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Elionas, Pixabay
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Italiaanse_keuken
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Itali%C3%AB
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Mediterrane_keuken
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Pellegrino_Artusi
  • http://www.pellegrinoartusi.it/en/pellegrino-artusi/
  • http://www.italymagazine.com/featured-story/italy-celebrates-gastronome-pellegrino-artusi
  • http://www.visitmalta.com/nl/mediterranean-cookery
  • http://www.lekkertafelen.nl/kookschool/italianen-en-hun-eetgewoonten/
  • Afbeelding bron 1: Biografieonline.it (http://biografieonline.it/img/bio/p/Pellegrino_Artusi.jpg)