Marjolijnr » Specials » Winterkost

Winterkost; met een gevulde maag de winter door

Winterkost; met een gevulde maag de winter door Winterkost, stamppotten, stoofschotels en ovengerechten. Kan je er ook geen genoeg van krijgen en mag de winter van jou elk jaar goed koud worden? Dan zit je hier goed. In de winter zetten we namelijk heel ander voedsel op tafel dan we in de zomer doen. Maar hoe komt dat eigenlijk?

Wintergroente

Dat wintergroenten lekker zijn weten de meeste wel, maar daarnaast zijn onze wintergroenten ook nog eens enorm voedzaam. Dat Nederlanders in de winter anders eten is niet bewust. Een verklaring zou kunnen zijn dan ons lijf meer moeite moet doen om ons in de winter warm te houden, maar hier zijn geen bewijzen voor gevonden. Onze verre voorouders deden ook niet aan zoiets als het eten van winterkost. In de winter was er zelfs minder te eten dan in de lente- en zomerperiode en zij waren na de winter dus vaak magerder dan daarvoor. Een echt wetenschappelijke verklaring voor het serveren van winterkost is er dus niet.

Vitamine

Wat wel bewezen is, is dat onze oer-Hollandse stamppoten en ovenschotels bomvol zitten met vitamine en mineralen. Je krijgt hier dus meer energie van en dat kunnen we wel gebruiken in de winter. In winterkost zit vooral veel vitamine B en deze zorgt voor een gezonde spijsvertering en helpt bij de opbouw en afbraak van eiwitten, koolhydraten en vetten.
Naast vitamine B vinden we ook nog veel vitamine B6, B11 en B12 in de winterkost en deze helpen allemaal bij een goede weerstand. Ook vitamine A. C en D zit veel in ons wintervoedsel en deze zorgen voor de energie en onze gezondheid. Het is dus ook in de winter belangrijk om gevarieerd te eten, maar met zo'n enorme keuze aan lekkere recepten moet dat goed komen!
Bouillon & soep: verschillen, gebruik en recepten

Bouillon & soep: verschillen, gebruik en recepten

Soep en bouillon worden vaak in één adem genoemd wat feitelijk niet juist is aangezien het twee verschillende gerechten zijn. Zo is het hoofdbestanddeel van bouillon water en die van soep bouillon. Bo…
Recepten uit de Belgische keuken

Recepten uit de Belgische keuken

De Belgische keuken is zeer gevarieerd en kent naast vele regionale invloeden ook diverse invloeden uit de Fransen keuken. De Belgen koken graag met producten die voorkomen in hun streek en maken daar…
Stoofpotten: Klassieke recepten in een nieuw jasje

Stoofpotten: Klassieke recepten in een nieuw jasje

Tegenwoordig staan er nog maar weinig stoofpotten op het menu - zowel thuis als in restaurants - aangezien het maken van een stoofpot wordt gezien als een tijdrovende klus. Het vlees dat bij een stoof…
Stamppotten: Recepten voor een verrassende maaltijd

Stamppotten: Recepten voor een verrassende maaltijd

Stampotten zijn niet alleen zeer smaakvol om te eten maar ook zeer gemakkelijk om te bereiden. In veel gevallen heb je maar 1 grote pan nodig om de ingrediënten in te koken en daarnaast een koekenpan…
Braadstukken; heerlijke recepten voor een stevige maaltijd

Braadstukken; heerlijke recepten voor een stevige maaltijd

Als je eens iets anders op tafel wilt zetten tijdens een etentje of een uitgebreide maaltijd met het gezin kun je overwegen om een braadstuk te maken. Een braadstuk is eigenlijk niets anders dan een g…
Gepubliceerd door Marjolijnr op 25-03-2014, laatst gewijzigd op 31-03-2018. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Marcus Meissner, Flickr (CC BY-2.0)
  • http://www.encyclo.nl/begrip/Winterkost
  • https://www.voedingscentrum.nl/Assets/Uploads/Documents/receptengids6_winterkost_VC.pdf
  • http://www.vitamine-info.nl/nieuwsartikel/article/lekkere-winterkost-vol-energievitamines-218/#.UysLI2BOW70