Winterkost; met een gevulde maag de winter door
Winterkost, stamppotten, stoofschotels en ovengerechten. Kan je er ook geen genoeg van krijgen en mag de winter van jou elk jaar goed koud worden? Dan zit je hier goed. In de winter zetten we namelijk heel ander voedsel op tafel dan we in de zomer doen. Maar hoe komt dat eigenlijk?
Wintergroente
Dat wintergroenten lekker zijn weten de meeste wel, maar daarnaast zijn onze wintergroenten ook nog eens enorm voedzaam. Dat Nederlanders in de winter anders eten is niet bewust. Een verklaring zou kunnen zijn dan ons lijf meer moeite moet doen om ons in de winter warm te houden, maar hier zijn geen bewijzen voor gevonden. Onze verre voorouders deden ook niet aan zoiets als het eten van winterkost. In de winter was er zelfs minder te eten dan in de lente- en zomerperiode en zij waren na de winter dus vaak magerder dan daarvoor. Een echt wetenschappelijke verklaring voor het serveren van winterkost is er dus niet.
Vitamine
Wat wel bewezen is, is dat onze oer-Hollandse stamppoten en ovenschotels bomvol zitten met vitamine en mineralen. Je krijgt hier dus meer energie van en dat kunnen we wel gebruiken in de winter. In winterkost zit vooral veel vitamine B en deze zorgt voor een gezonde spijsvertering en helpt bij de opbouw en afbraak van eiwitten, koolhydraten en vetten.
Naast vitamine B vinden we ook nog veel vitamine B6, B11 en B12 in de winterkost en deze helpen allemaal bij een goede weerstand. Ook vitamine A. C en D zit veel in ons wintervoedsel en deze zorgen voor de energie en onze gezondheid. Het is dus ook in de winter belangrijk om gevarieerd te eten, maar met zo'n enorme keuze aan lekkere recepten moet dat goed komen!